fredag 25 oktober 2013

Visst får vi programmera enligt lgr11!

De senaste veckorna har jag ägnat mycket tid åt media. Det har nästan inte gått en dag utan att jag blivit kontaktad av någon journalist. Det är fantastiskt kul och jag pratar gärna med alla som hjälper till att sprida mina tankar.

Efter inslaget i TV4 kände jag att jag ville säkerställa att min undervisning håller måttet enligt Skolverket. Min rektor kontaktade dem och snart hade vår förfrågan om "granskning" övergått till ett möte där vi träffades och pratade om programmeringens vara eller icke vara, i läroplanen. Det var ett väldigt roligt möte. I tre timmar satt jag med fyra representanter som på olika sätt är involverade i matte/NO/teknik-ämnena. Jag fick mycket utrymme till att presentera mina tankar och idéer genom att visa mina böcker som jag hämtat teorier från, mina egna illustrationer, mina lektionsupplägg och allt däremellan. Det kändes otroligt lyxigt att få möjlighet att verkligen förklara hur jag tänker. Ofta har man ju inte tid. Alla intervjuer jag gjort den senaste tiden har bara blivit fragment som i sin tur brutits ner till ännu mindre fragment för att passa i formatet i tidningen eller inslaget.

Resultatet av mötet var helt odelat positivt. Min undervisning följer absolut alla intentioner i lgr11. De kunde inte ens förstå att jag kände mig osäker på det. Även om det inte står i tydliga ordalag att man kan använda programmering som medel, så tyckte de att det var ett utmärkt sätt att nå kunskapskraven och uppfylla de syften som finns i såväl kapitlet om övergripande kunskapsmål och det som står i teknikämnet. -Lättnad!

Sedan hade vi många och långa och spännande diskussioner om hur vi bör gå vidare för att sprida idéerna och öka kompetensen bland Sveriges lärare. På den punkten lär vi stå still lite till. Känns som en svår nöt att knäcka. Skönt ändå att vi nu väckt tanken och påbörjat resan mot en läroplan som är bättre anpassad för elever i ett digitalt samhälle.

http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/datorer/article3775817.ece

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/programmering-ar-framtidens-sprak_8566318.svd

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/programmering-och-kodning-p%C3%A5-skolschemat-2464557

https://www.iis.se/blogg/programmering-i-skolan-ping-9/

http://www.svt.se/nyheter/sverige/krav-pa-att-elever-lar-sig-programmera

http://www.svt.se/barnkanalen/lilla-aktuellt-skola/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar