Programmeringslänkar

Mikael Tylmad och Pontus Walcks gedigna skola för att skapa spel i Javascript och Canvas. Tänkt för högstadiet och gymnasiet, men jag är övertygad om att det funkar för flera på mellanstadiet med.
http://www.spelprogrammering.nu/

Scratch är det program som verkar användas av flest lärare runt om i världen och det är inte så konstigt. Det är lätt att använda och har stora variationsmöjligheter. Man programmerar genom olika block som sätts ihop. Eftersom blocken måste passa, är det lätt att göra en kod som fungerar. Man kan importera egna bilder, vilket är kul och gör det ännu bättre att använda i skolarbetet. Varför inte göra spel med vikingatema, där eleverna själva tillverkar sina gubbar?
Stiftelsen .se:s guide till Scratch
https://sites.google.com/site/scratchprogrammering/
http://scratch.mit.edu/

Personligen har jag haft svårt att komma igång med Ruby, men Mats Rörbecker som har bloggen Kulmedkod.wordpress.com är Rubyfrälst. Han har också satt ihop en guide på svenska som vi är tacksamma för!
Svensk guide till att programmera spel i Kids Ruby
http://kidsruby.com/

Kodu game lab är ett av de program som vi använt mest i skolan. I Kodu gör man egna spel utifrån visuella element som man programmerar. Fördelen med Kodu är att det är snyggt och man kan göra riktigt proffsiga spel. Eleverna känner att de gör något riktigt. Nackdelen är att det är så otroligt komplext. Det blir nästan svårt att greppa. Jag har märkt att en del barn blir frustrerade av alla möjligheter och vet inte hur de ska komma vidare.
http://www.kodugamelab.com/
Mikael Bondestams spellista med Kodu-instruktionsfilmer

Mitt favoritprogram är fortfarande Kojo. Jag gillar enkelheten. Skriv in "fram" och sköldpaddan går framåt. I mitt tycke den lägsta tröskeln, samtidigt som det är ett program där man kan åstadkomma riktigt avancerade saker. Man använder ett riktigt programmeringsspråk, Scala.
http://cs.lth.se/english/contact/bjorn_regnell/laer_dig_programmera/
kogics.net/kojo

Alice är ett objektorienterat program i 3D-miljö. Man kan skapa animationer för att berätta en historia eller göra spel. Man fyller en virtuell värld med objekt och animerar dem. Språket man använder påminner om Java, C++ och C#. Jag och ett par av mina duktigaste elever har försökt komma igång med Alice men vi lyckades inte riktigt. Vi har väl helt enkelt inte lagt ner tillräckligt med tid för att sätta oss in i instruktionerna.

I Sploder tillverkar man egna spel i olika kategorier. Eleverna tyckte att det var väldigt roligt att jobba med, men de påpekade att det inte var så mycket programmering. Man bygger sina egna banor och kan justera gubbar på olika sätt, men programmeringsmomentet att själv ändra förutsättningar saknas. Man måste skapa ett konto för att kunna spara spelen. Många hade ändå svårt att spara sina spel, vilket är tråkigt. Tror ändå inte att det dödade intresset för sidan. Populärt!

Gamesalad har jag inte provat själv, men det verkar vara ett intressant program för att göra egna spel som går att spela på mobiler och plattor. Tyvärr måste man ladda ner programvara, så jag kommer inte kunna använda det på skolans Volvo-IT-datorer.

https://www.edsurge.com/guide/teaching-kids-to-code är en sida med intressanta artiklar om barn och programmering och det finns en guide med 40 tips på olika program att använda med barn.

http://csunplugged.org/ hittade jag på ovan nämnda lista. Det är en sida med övningar som tränar datologiskt tänkande utan dator. Det finns instruktionsfilmer och övningar att skriva ut, ja, en hel bok om man så vill. Jag kommer absolut använda detta material för att underlätta förståelsen för binära tal, algoritmer av olika slag, pixlar osv.

http://funprogramming.org/ är en sida med i dagsläget 121 olika filmer med instruktioner om hur man programmerar i Processing (mestadels) och i super collider samt några filmer om Ubuntu . Jag har inte hunnit se mer än den första introduktionsfilmen, men den var tydlig och bra illustrerad. Tal och text på engelska (med någon slags tysk brytning tror jag, vilket gör att det är lätt att förstå ;) ) Inspelaren själv rekommenderar filmerna från 10 år.

http://snap.berkeley.edu/

http://logo.codeplex.com/

http://llk.media.mit.edu/courses/software/turtleart/

http://coderdojo.com/

http://www.python.org/

http://gamestarmechanic.com/


1 kommentar: